Jonge Helden

De Jonge Heldenstand, een nest voor nieuw talent 

Stand 429 - Hal 4 (tegenover e-Paviljoen)

Het kruim van de jongste generatie auteurs, dat mag je verwachten op de Jonge Heldenstand. Zowat 30 jonge auteurs zullen het Jonge Helden-podium betreden. Er wordt geacteerd, blogs worden verheven tot romanfragmenten, fictieve personages oreren via Facebook, en poëzie en muziek vloeien in elkaar over. De Jonge Heldenstand is een broeinest waar het talent van vandaag gist tot het betere bier van morgen. Stuk voor stuk hebben de auteurs een heel eigen stem, een bijzondere thematiek en bergen bezieling om het geschrevene aan de man te brengen. Misschien is het net dat dat hen tot helden maakt.
 

Vlnr: Fikry El Azzouzi, Reine De Pelseneer, Reinout Verbeke, Annemarie Estor, Maarten Inghels en Bernard Wesseling
Jonge Helden van vandaag slaan gemakkelijk bruggen met hun publiek door andere kunstdisciplines en (multi)media te betrekken in hun schrijven. Zo zijn Maarten Inghels en Bernard Wesseling, de man die in Nederland het fenomeen poetry slam heruitvond, ijzersterke performers die duidelijk maken dat schrijven veel meer kan omvatten. Maan Leo en David Pefko overschrijden voortdurend de grens tussen nieuwe media en literair werk. Ook het multimediale platform De Werkplaats Verschuift exploreert de mediatisering van de literatuur.
Er is de brug naar het theatrale met Fikry El Azzouzi die met bevriende acteurs van het theatercollectief SIN boeken op alternatieve wijze aan de man brengt. Of wat dacht u van een boekverbranding?
Visuele dichter Helen White bewandelt kunstig de brug naar beeld. In krachtige performances en met knap videomateriaal toont zij haar werk. Een première voor Vlaanderen en Nederland is de samenwerking tussen Maarten Van der Graaff en gruweletser/illustrator Daniel Labruyère. Ook in de optredens van Electric Sheep, de band van Michaël Brijs, Han Swolfs en Lies Van Gasse, wordt de grens tussen poëzie en beeld opgezocht met live tekeningen en krijgt die een bijzondere toets met vertaalde, op muziek gezette gedichten van o.a. Edgar Allen Poe, Doina Ioanid en Michaël Vandebril.
 
Zo zitten we meteen op de grens tussen literatuur en muziek. Die wordt meesterlijk opgezocht door Reinout Verbeke, die de gedichten uit De achterkant van flatgebouwen brengt in een bijna symfonische rockbezetting. Het lijkt een kostbaar curiosum, maar er zullen ook een aantal jonge dichters aantreden. Het gaat uiteindelijk om de breekbaarheid van de teksten van jonge auteurs, en daarom laten Inge Braeckman, Annemarie Estor en Reine De Pelseneer hun geïnspireerde vakmanschap glanzen.
 
Samengevat: Jonge Helden wordt een stand waar voortdurend wat te beleven valt – een stand die bruist en waar auteurs zich op diverse manieren aanbieden aan het publiek. Daarnaast kun je er natuurlijk ook de boeken kopen van alle auteurs die er opterden - en meer! 
 
 
Jonge Helden is een initiatief van Boek.be in samenwerking met rechtenvereniging deAuteurs, boekhandel het Voorwoord en Ladda vzw. Curator van het programma is dichter en beeldend kunstenaar Lies Van Gasse, die op de stand het kruim van de jongste generatie auteurs samenbrengt.
 
 
 
 

Een initiatief van

In samenwerking met

Met de medewerking van

website door wieni