Boekenbeurs officieel geopend

Een publiek van zowat 8.000 genodigden zorgde op de officiële openingsavond van de Boekenbeurs al meteen voor een gezellige en feestelijke sfeer op de beursvloer. De plechtige opening gebeurde in aanwezigheid van een aantal prominenten.  Joke Schauvliege (Vlaams minister van Cultuur, Natuur en Leefmilieu), overhandigde aan Boek.be een certificaat voor de inspanningen die de organisatie al 3 jaar op rij levert om de ecologische voetstap van de Boekenbeurs te verminderen.  

Geert Joris (directeur Boek.be) brak in zijn speech een lans voor de strijd tegen ongeletterdheid. "In Vlaanderen en Nederland samen, gaat jaarlijks naar schatting 600 miljoen euro aan economische waarde verloren door ongeletterdheid. Wie ongeletterd is, raakt moeilijker aan een baan, komt makkelijker in de criminaliteit terecht, heeft dus een grotere kans dan gemiddeld om op het sociale zekerheidssysteem te moeten terugvallen.  Volgens diverse studies is zo’n 15% van de 15-jarige Vlamingen ongeletterd. Elk economisch denkende bedrijfsleider zou zeggen: we moeten dus investeren in geletterdheid, met andere woord, lezen en schrijven, loont."

  
v.l.n.r. Rogiers, Rycquart, Schauvliege, Joris, Heylen                              Overhandiging certificaat aan Boek.be

Walter Rycquart (departement cultuur Provincie Antwerpen) reikte de Debuutprijs van Boek.be uit aan Filip Rogiers voor zijn verhalenbundel Nauwelijks lichaam (De Bezige Bij Antwerpen). Rogiers kreeg € 6.200 en een pen van Montblanc. “Nauwelijks lichaam is een gerijpt debuut. Traag werken, schaven, schrappen en slijpen leidt tot prachtige, poëtische taal, puntgave zinnen en stilistisch hoogstaande verhalen vol spankracht,” aldus de jury.

Een initiatief van

In samenwerking met

Met de medewerking van

website door wieni