Meest inspirerende architectuur- en bouwboeken bekroond

Op de Architectuur- en Bouwdag op 4 november jl. werden de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd rond de beste en meest inspirerende architectuur- en bouwboeken, een organisatie van de architectuursite Architectura en de bouwsite Livios. Bij de architectuurboeken waren De Vylder, Vinck, Taillieu en Nieuwe werken en woorden over Stéphane Beel de winnaars. Het boek Verfmagie van Willem Fouquaert was de favoriet van de Livios Lezers.

Net als voor het programma van de Architectuur- en Bouwdag hebben Architectura en Livios ook voor deze wedstrijd de krachten gebundeld. Livios ging op zoek naar het meest interessante bouwboek, Architectura naar het meest inspirerende architectuurboek.

Beste Architectuurboek
Twee prijzen werden uitgereikt: de prijs van de vakjury en de prijs van de architectenjury. De vakjury, die bestond uit Marc Dubois, Stefan Devoldere, Chris Meplon, Stijn Bollaert en Roeland Dudal, gaf de hoogste score aan De Vylder, Vinck, Taillieu, een boek over de architectuur van Jan De Vylder, Inge Vynck en Jo Taillieu, een uitgave van Mer Paperkunsthalle. De prijs van de architectenjury, bestaande uit vijf architecten en interieurarchitecten, ging naar Nieuwe werken en woorden over Stéphane Beel (Lannoo).

     

Beste Bouwboek
Voor de wedstrijd van Livios waren het de bezoekers van de site die hun favoriet boek mochten aanduiden. Liefst 3.411 hebben hun stem uitgebracht. Het hoogst aantal stemmen (735) ging naar het boek Verfmagie van Lannoo. In dit boek legt auteur Willem Fouquaert uit hoe je met de juiste patines en effecten ouden spullen een nieuw leven kan bezorgen. De bouwgids Verstandig Bouwen en Renoveren eindigde als tweede en De 100 beste hedendaagse interieurs (Betaplus en Lannoo) als derde. Meer over de deelnemende boeken.

De uitreiking van deze boekenprijzen vormde het sluitstuk van de Architectuur- en Bouwdag van 4 november die Livios en Architectura organiseerden op de Boekenbeurs in samenwerking met Boek.be, de Bond Vlaamse Architecten, Antwerp Architects, het Vlaams Architectuurinstituut, VIBE, Kamp C, Isover en Gyproc. Op het programma stonden onder meer een architectuurwandeling, diverse lezingen, een panelgesprek met drie toparchitecten en als afsluiter de prijsuitreiking van de boekenwedstrijd.

 

     

(c) foto: Saartje Van de Steene

Een initiatief van

In samenwerking met

Met de medewerking van

website door wieni