Van Reybrouck en Unigwe winnen prestigieuze internationale prijzen

De Vlaamse literatuur doet het goed. De voorbije dagen werden David Van Reybrouck en Chika Unigwe bekroond met ronkende  buitenlandse prijzen. Dichter Luuk Gruwez werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

David Van Reybrouck, die met zijn boek Congo. Een geschiedenis (Bezige Bij Antwerpen) al meermaals in de prijzen viel in het Nederlands taalgebied, wordt nu ook in Frankrijk gelauwerd, terwijl het boek nog maar recent in het Frans vertaald werd. Eerder deze week ontving Van Reybrouck de prestigieuze Prix Médicis voor essay. En dat is nog maar het begin: later deze maand wordt Congo nogmaals bekroond in Frankrijk; dan ontvangt Van Reybrouck de Prix du meilleur livre étranger voor zijn lijvige werk. Met deze Franse onderscheidingen zal Van Reybrouck ongetwijfeld Frankrijk snel veroveren. Naast de Franse vertaling is er ondertussen ook al een Duitse, Noorse en Zweedse versie op de markt. De Engelse vertaling wordt begin 2013 verwacht en ook op de Aziatische markt is er belangstelling voor het boek.

De Nigeriaans-Belgische schrijfster Chika Unigwe won vorige week de Nigeria Prize for Literature voor haar tweede roman On Black Sisters’ Street (oorspronkelijk uitgekomen in het Nederlands als Fata Morgana bij De Bezige Bij Antwerpen). Dit is de belangrijkste Afrikaanse literatuurprijs, goed voor maar liefst 100.000 dollar (78.000 euro). Het prijzengeld voor de Nigeria Prize for Literature is een van de grootste ter wereld. Het is de  eerste keer dat de winnaar van deze prijs buiten Nigeria woont. 

Eerder werd Unigwe ook al genomineerd voor de Wole Soyinka Prize for Literature ter waarde van 20.000 dollar. Het is dan ook niet te verwonderen dat de carrière van Chika Unigwe internationaal een hoge vlucht neemt. Zowel Fata Morgana als haar jongste boek Nachtdanser werden in het Engels uitgegeven bij toonaangevende uitgeverijen en gerecenseerd in bladen als The Guardian. 

En wie weet wordt er binnenkort nog een Vlaamse auteur gelauwerd. Luuk Gruwez werd met zijn dichtbundel Wijvenheide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Deze prijs bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorbije jaar met een bedrag van 25.000 euro en een bijzonder glaskunstwerk. De VSB Poëzieprijs wordt uitgereikt op 30 januari.

 

Een initiatief van

In samenwerking met

Met de medewerking van

website door wieni